Thursday, September 3, 2009

Bila Perempuan Bercerita Tentang Kereta

Salam semua.

Selepas hampir 2 minggu bertangguh-tangguh akhirnya petang tadi, dapat juga saya menyempatkan diri menghantar kereta ke workshop - Pusat Servis Kenderaan / bengkel kereta ? (Apa patut kita gelarkannya?) :-)

Sebenarnya masalah kereta buruk saya ini bermula sejak hari tu lagi, dari hari saya pulang ke kampung tuk menyambut ramadhan. Dan sebelum pulang semula ke sini pun, abah dah berpesan berulang kali, "Jgn lupa esok terus pergi hantar repair, bukan mahal sangat dan bukan lama pun.. jgn biar aje macam tu...bahaya..! bla bla bla..".

"Ok!" jawab saya, memberi janji.

Dan hari ini, 12 ramadhan. Pagi2 abah menelefon, "Lampu dan wiper kereta dah betulkan?".

"Dah!" jawab saya agak gagap. "Pos laju saya dah sampai?" cepat saya mengalih tajuk. Dalam hati rasa mcm nak menangis, pagi2 dah menipu abah.

Maka petang tadi, saya memaksa juga diri membawa kereta ke workshop.

*** Errrr... gambar skdr hiasan semata2 aje ya...

CikSkaf : Nak tukar lampu signal, kejab hidup kejab mati, wiper pun sama macam tu, tak function betul, ikut suka dia nak hidup nak mati..

Mekanik : Ok boleh, kena tengok wiring dia ni kak. Dah berapa lama lampu signal dan wiper ni problem? (sambil mencuba2 menggerakkan wiper)

CikSkaf : Dah dekat 2 minggu...

Mekanik : Hah???? 2 minggu ?.. Mcm mana akak boleh bawak kereta dgn tak ada lampu signal dan wiper pon problem???

CikSkaf : hehe... saya terer.
(.... saya buat toye takde perasaan je..tapi confirm muka dah merah - segan sendiri)

Abes tu, saya nak jawab apa lagi..ye tak. Dah mmg itu kecuaian dan ketidakprihatinan saya. Sebab tu agaknya abah selalu bising, hal-hal keselamatan macam ni saya ambil mudah. Nasib baik mekanik tu pun tak leterkan saya juga... :-P

Selepas hampir 2 jam, maka segalanya selesai, dan seperti selalu2 juga - pada asalnya cuma nak baiki lampu signal dan wiper, tapi akhirnya terjebak dengan lain-lain perkara - menukar minyak hitam, membuat balancing & alignment dan menukar 2 biji tayar ! Adeh... mmg pandai diaorang buat bisnes kan.... ? :P (maka saya pun dah takde bajet utk baju raya..! huhu)


Nota Cik Skaf : Dlm masa 2 jam itu, sempat saya menghabiskan novel "Ketika Cinta Bertasbih".
Antara kata2 yg terkesan di hati saya " Tidak ada yang boleh mengusir kecintaan pada kesenangan duniawi, selain rasa takut kepada Allah yang menggetarkan hati, atau rasa rindu kepada Allah yang membuat hati merana kerana kerinduan itu.."

25 comments:

Razak said...

Salam Kak Skaf...

Sila bangun makan sahur kak...

moga esok bila kereta akak ada masalah lagi akak cepat2lah pergi perbaiki ya...

ramai org risau akan keselamatan akak

jemarisepi said...

Salam Cik Skaf...
sy pun skunk,sejak dok KL sowangsowang service keta sendriksendrik tau kak...dulu HAMPEH x tau apa..men pakai jer,SDK lh sibuk ngecek...
Tapi now sy dah tau serba sikit pasal keta...minyak itam,brek,bateri,rediator dan mcm2 lagi..
Tol lah,pompuan kena tahu pasal svs keta jgn tau nak beli keta jer..hihihi

zai said...

Salam Skaf..

he3..cakap pasal kete,kak zai ni pun cuma pandai bawak jer..yang lain2 terpaksa minta suami tolong tengok2kan kalau tak mmg alamatnya dah lama kete kak zai tu rosak kena gasak dgn kak zai..

terbayang juga kalau ditakdirkan tiba2 suami tiada camna nak buat yer..kalau g kedai orang macam kita yang tak pandai pasal keta ni mmg wajib senang2 jer terkena dgn foreman kat situ..

zedmagel said...

Salam Cik Skaf,

Kereta perlu dijaga, jangan disebabkan kecuaian kita, kita akan menerima akibatnya seumur hidup. BIar Cik Skaf tak berbaju raya, asalkan Cik Skaf sejahtera di pagi raya. Jarak Senggarang dan KL tu jauh dik...jaga kenderaan dan minda elok-elok sebelum memandu.

Perempuan...kebanyakannya nol dan zero tentang kereta, yang mereka tahu, idup enjin dan jalan. Rosak persetankan.

Bukan semua tetapi memang sangat ramai.....

lalink7 said...

kak Skaf :

bahaye nye kete takde signal..jgn wat lagi tau..hehehe...

plz dun call ur car 'kete buruk'...hehe..sian die..ape2 kete yang kite pakai kene hargai tol x?..sbb kete nie paham ape yg kite slalu sebut..kononnye cam satu doa..takut die meragam2 gile nanti..
kwang2..

sekadar menyibuk..
selamat berbuka sis..

mamai said...

keselamatan perlu diutamakan...tak guna ada baju raya kalau tak boleh nak pakaikan...

ubaidillah alqasam said...

salam ziarah...
...kereta..

tanpa kereta siapalah kita..

tanpa kita kereta xbermakna kewujudannaya...

tanpa wiper kereta mengundang bahaya..

tanpa siganal musibah akan menimpa...

dan begitulah kereta...

perlu di jaga dan dibela sebaiknya...

tapi bukan menghambakan diri padanya...

tapi ia adalah hamba kepada kita...


huhuhu.. boleh pakai ke kata2 ni?... ape2 pun salam ramadhan....

Dida... said...

Salam Cik Skaf..

Saya masa ditinggal suami 6 bulan dulu.. lagi la mcm2 dugaan saya terima mengenai kereta ni... masa tu la dia nak rosak.. nak berhenti tgh jalan.. nak eksiden.. panik tak panik la saya masa tu.. ingat lagi.. masa tu hujan lak tu.. sedih plak rasa bila diingat2kan balik...

skrg kereta tu ada dibawah jagaan abg ipar.. harap2 nanti kiteorang balik Malaysia, condition kereta tu ok lagi la.. rindu nak drive kereta.. dh 8 bln x pegang sterring.. dkt Arab pompuan x boleh drive.. huhu..

a kl citizen said...

kalau pergi servis kereta, kena kuat semangat
jangan terpengaruh sangat dengan mekanik tu...

amirhamzah64 said...

salam cik skaf,

kadang-kadang bukan kita tak sedar tentang kepentingan lampu signal dan wiper tu tapi kita ni suka bertangguh kerana lupa kata cikgu....bertangguh itu pencuri masa. hehehe

hang nadim said...

salam...saya secara asas tu tahu jugak Selok belok kereta...rajin-rajin sikit tanya soalan kat mekanik. Lepas tuu kita akan bersuara " Ohh patut lahhh semput kete ni "

Cik Skaf said...

Razak :
ok2 razak.. k.skaf akan cuba usahakan, bila keta problem jer.. terus hantar repair, x tangguh2 lg :)

Jemari sepi :
hehe.. skang jemari bleh ar tunjuk eksyen ngan sdk, walau duk jauh, tp segala hal ttg penyelenggaraan keta sume dah tau... :)

Zai :
alar..lebih kurang sy juga kak zai, tau bawak je..huhu. Keta saya tu plak yg selalu tgk2 kan adik lelaki sy (kedua bongsu)- dah mmg tugas dia, stiap kali balik kg, abah mintak dia check dan kalau perlu hantar g bengkel.
Cuma kebetulan, masa sy balik kg hari tu, kedai semua tutup dr hr sabtu - isnin (johor cuti 1st ramadhan)

Cik Skaf said...

zedmagel :
huhu..kebanyakan ppuan bkn x mau ambik tau en zed, tapi sbb dah ada org2 yg blh "digantung harap"
itu yg kita2 nie mcm naik lemak, mls dah nk ambk tau..

lalink7 :
uik..sis mmg hargai keta itu husna, sbb tu dah 5 tahun pakai pun. Walaupn dia dah buruk ..eh eh..! walaupun dia dah tak bape baru lagi, ttp jga setia dgn dia..belum pun lg nak ganti lain. :)

mamai :
ye lah en mamai... *huhu.. tapi awk x tau rasa hati sorg ppuan kalau x de baju raya... :P

Ubaidillah :
boleh dik, kata2 tu boleh pakai... mmg indah sungguh puisi ttg keta yg adik tulis tu..hehe

Cik Skaf said...

Dida :
kereta tu pun rindu kt dida juga.. hihi, ya lah kan, dah pernah bersusah senang bersama.. owhh... baru tau kat arab, ppuan x boleh drive.

a kl citizen :
cikgu, mula2 tu mmg nk kuat semangat, tapi nnti, bila dia btau itu ini, pastu sy call seseorg atau abah sy, pastu dorang pulak sokong n kata mmg patut dganti/dbaiki..(alasannnya utk keselamatn - mcm tayar dah botak n mileage utk ganti mnyak itam dah lebih had) itu yg tpaksa juga tup mata, redha kan je lah.... huhu

Amirhamzah :
ya ya en Amir, sy setuju tu, bertangguh tu pencuri masa...(ni bkn perli sy kan ? :)

Hang Nadim :
lelaki mmg mcm tu kan, bila mekanik tgh baiki keta, dorang akan tgk, pastu tanya itu ini... tu yg tambah ilmu tu, nie saya, leh duduk sng2 hati baca novel smntara nak tnggu keta siap...

AiE bAhRi said...

Salam kak,

Wah,,nk betulkan signal n wiper..terus servis keseluruhan ye..baek punya bisnes bengkel tu.

Smlm tayar kete juga bocor.Time2 nk guna untuk perkara2 urgent tu la kete buat hal.Mekanik suggest tukar tayar..padahal dh tau strategi bisnes dia.Tapi suruh di tampla balik je sbb tayar masih dlm keadaan baru..huhuhu

ubaidillah alqasam said...

salam kak.. mengenai cerita qamar bani hashim 2, ade ulangan pada malam hari,isnin hingga jumaat pukul 11.00 malam... pukul 2.oo petang pun ada juga.. n sekarang kawan2 saya sedang sibuk bergiat mendownlaod cerite 2 kat dalam youtbe..huhu..

n tambahan respons saya mengenai sevis kereta ni,,,, kita boleh ambil iktibar dari peristiwa servis kereta ni dan related kan dengan kehidupan kita selaku muslim..sudah terang lagi bersuluh ALLAH sediakan satu bulan(ramdhan) untuk kita servis balik diri kita an bagi menempuh 11bulan lain yang mendatang....

wallahu'alam.. wsalam ...

al-lavendari said...

Saya pun kadang suka bertangguh. "Alah ..boleh lagi tu!" Ingatkan kereta ni macam orang demam, kadang2 dia baik sendiri. Rupanya kereta makin teruk! Kalau lah ada kereta boleh berdikari - pandai jaga diri sendiri, kompom saya orang pertama beli.

Cik Skaf said...

Aie Bahri:
hehe.. seb bek Aie bijak.... tidak, melayang duit tpaksa mengganti tayar.

Ubaidillah :
Ok. Terima kasih dik, Malam ni ada lah kan? ok.. akak nak startlah ikut siri tu.

al-lavendari :
Saya jd org kedua beli!

cookie devine said...

salam Cik Skaf,
itu nmnya pusat service klu Cik Ckoooie yg pggl.Tapi skali service melayang duit doe.

lenz said...

hi ckskf, sy rasa perkara2 basic ttg kete yg kite gunakn mmg kena amek tau jgk, w/p kecil mb membahayakn, sngrng ke mlka (?) agk jauh tuh...

Cik Skaf said...

cookie devine:
tu lah pasal cik cookie.. tu yg bila nak g servis jd tertangguh2... hehe

lenz :
ye en lenz s'ggrang - melaka (jauh ke? hehe)dan kerap kalinya ke KL juga. Sy baru pindah mlka last year.

kakna said...

hu3.. ni satu kelemahan kaum wanita yang x dapat disangkal lagi.. hal kete memang zero..

Cik Skaf said...

kakna : salam kenal. huhu..jgn ckp hal kete kita zero dik. Ramai juga yg tau dan ambik tau, at least yg basic2 tu mmg kena ambik tau. Bakal dietation ke nie? wah!!.. bestnya..

Nescafe ais said...

Salam..Tuan tanah oi..

Jgn marah aa..wa rasa lu patut guna lampu picit wat signal time tu..Lau abg trafik nak saman, lu bole suluh muka abg trafik tu..hehehe

Cik Skaf said...

salam Nescafe ais,

hehe.. saya mmg tergelak!! Ni idea paling bernas saya pernah dgr. :p

salam kenal.