Friday, August 28, 2009

TIDUR : Bagaimana Cara Kamu?


Nota Cik Skaf: Salam semua. Mata benar2 mau lelap. Badan pun terasa letih yang amat. Terlebih makan "nasi ambeng" sewaktu berbuka tadi agaknya... huhu.

Tapi sebelum log-off laptop dan mengenepikannya dari berada di atas katil, saya terasa untuk memasukkan satu entri tentang pilihan cara tidur.

Ada 4 cara tidur :-

  1. Tidur Para Nabi - Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.


  2. Tidur Para Ulama' & Ahli Ibadah - Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.


  3. Tidur Para Raja Yang Haloba - Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.


  4. Tidur Syaitan - Menelungkup atau tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Yang mana satu agaknya cara tidur rakan2 ? :-)

Ok.. Good Night & Sleep Tight. Assalamualaikum.


"Kuserahkan diriku kepadaMu, aku serahkan urusanku kepadaMu dan aku sandarkan belakangku kepadaMu kerana cinta dan gerun padaMu. Tiada tempat berlindung dan tiada tempat selamat daripadaMu melainkan kepadaMu. Aku percaya akan kitab yang Dikau turunkan dan Rasul yang Dikau utuskan"

"Dengan NamaMu Ya Allah, aku hidup dan aku mati"

......zzzzzZZZZzzzz....

21 comments:

Razak said...

Salam Kak Skaf...

Bangun kak skaf makan sahur dah kol 5 ni...

Tidur telentang dan miring ke kanan yang paling baik...ikut sunnah nabi.

Dah dpt ker doa mp3 tu...dah saya emailkan semalam

amirhamzah64 said...

salam,

Kalau baby pula selepas menyusu elok di tiarapkan supaya pencernaan makanan lebih mudah hadam, mengelakkan masuk angin, memudahkan sendawa, mengelakkan baby terkejut dan tidur baby lebih lena.

anaklaut said...

salam..cik skaf,

Tidur adalah suatu “kegiatan” yang dilakukan oleh hampir semua orang. Cukup aneh bahwa seseorang yang gemar tidur disebut pemalas, atau orang yang tidak suka melakukan kegiatan apa-apa...

tidur sambil peluk bantal peluk-pilihan anaklaut..

zai said...

Salam Skaf..

Kak zai dulu kalau tidur suka tidur melentang tapi sesekali tidur juga mengiring kekanan tapi itu cite sblm tido..kalau dah tido hmm macam2 stail dah agaknya..hehehe

pelangi anak said...

Kalau tidurnya bersandar, berdiri atau jongkok apa tafsirnya mbak he..he..he..?

mamai said...

kesemua yang disebutkan

Che La said...

blog paling cantik ni.mohon izin jadi follower

cookie devine said...

Cik Cookie semua cara tido cik Cookie wat tapi meniarap mmg xwat laa.

Cik Skaf said...

Razak : Yer razak..tq mengejutkan bangun sahur :).. Ok kak skaf dah dpt dah MP3 tu, Terima kasih sgt.

AmirHamzah : saya pun ada t'bca ttg tips itu, Baby patut dimeniarapkan. Mmg benar ya?

AnakLaut : Tidur smbl peluk bantal punnn pilihan cik skaf juga :)

Zai : hehe kak zai, samala kita, masa sblum tidur mmg ar kta mmastikan mengiring sebelah kanan, tp bla dah tido. x tau lah pulak cemana gayanya...hu2

Cik Skaf said...

Pelangi anak : kalau tidurnya kayak gitu, itu namanya tidur org capek banget Yulinda.. :D, tak ingat setuasi, tau2 aja udah tertidur...

Mamai : :P

Che La : Salam kenal, terima kash ziarah blog sy, jd dapatlah sy tau blog Che La. Sy suka. kenapa baru memperkenalkan diri? suka sgt cara penulisan Che La yg bersahaja. Nsb baik blm la t'lambat sgt sy ini..hehe

(psst utk Razak, jom ikut kak skaf follow blog Che La .. )

Cookie Devine : huhu cik cookie, mmg jrg org buat tido meniarap tu.. lg2 la pompuan cam kita, wat sakit bdn jer..:p

Razak said...

psst kak skaf, saya dah follow blog che la...

Azan Subuh said...

kak skaf,kalau ikut sains, tidur mengiring ke kanan tu elok sangat...sebab jantung akan berada di atas.jadi pengaliran darah akan menjadi lebih baik. :)

lagipun tidur mengiring ke kanan adalah sunnah Nabi...dan kita akan lebih mudah terjaga bile tidur cara ni.

Dida... said...

Salam..

Saya suka tdo telentang.. sbb rasa lega sikit bahagian pinggang yg selalu sakit2 ni... kadang ngiring ke kiri.. ke kanan pun selalu juga...

criestz said...

sye tito golek2...
wah besh je dpt sume jenis tito..
tp meniarap tu tamo laa !!
sy golek kiri kanan kiri blk knan blk.. ok kn kn =)

ubaidillah alqasam said...

salam ziarah,salam di atas kamar...huhu.. n tidor para ahhli 'abid sekadar tidur ibadah....

abu muaz said...

tidur maniarap tolong jauhkan jangan jadi amalan...kalau tilam ada habuk habis disedutnya masuk hidung...kan timbul penyakit B1N1 pula.

genial said...

yg jelas jika saiia berangkat tidur.. saiia akan 'merem'.. memejamkan mata :)

selamat berbuka puasa :)

Cik Skaf said...

Razak : :-)

Azan Subuh : Itulah kan afzan, segala sunnah Nabi dan syariat yg Allah suruh, mmg ada kelebihan dan kebaikannnya utk manusia. Manusia aje yg selalu degil x mau mengikut.

Dida : Petua pun ada kata dida, utk perut x buncit, biasakan tido t'lentang.

criestz : Salam kenal dik. hehe..tido asyik t'golek2 je ke?

Cik Skaf said...

Ubaidillah : Tido ahli ibadah tentu beberapa jam sahajakan? huhu.. bezanyaaa..dgn diri sendiri. Bagi kak skaf nie kalau tido 2-3 jam je, mau pening2 siang x boleh buat keja.

Abu Muaz : Betul tu en abu muaz, sy setuju.. eh B1N1 tu apa?

genial : hehe..genial. nakal ya kamu. Semua pun akan merem bila mau tidur kan.. Salam kenal. Terima kasih atas ziarahnya.

zedmagel said...

Salam Cik Skaf,

Cara tidur yang elok ikut yang dianjurkan oleh Islam, tapi jika boleh membuatkan kita tidur dengan selesa kekadang saya tak sedar kedudukannya bagaimana.

Cik Skaf said...

hehe..Yer la en zed bila dah tidur, mmg tak sedar mcmmana kedudukan kita.... skdr cerita, adik lelaki sy (umur 28), bila tidur, kakinya disilangkan..(mcm duk bersilang kaki kt kerusi). kita tgk mmg tergelak..:)